Δ. Παπαστεργίου: Στη σκοτεινιά των καιρών μας οι βιβλιοθήκες είναι αχτίδα φωτός

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στην καμπάνια της Future Library θα διαθέσει €30.000 για τον εμπλουτισμό των συλλογών 10 μικρών δημοτικών βιβλιοθηκών

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της καμπάνιας “Επενδύουμε στο Βιβλίο 2023 – 2025” στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, παρουσία  του Προέδρου της και Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε για το παράδειγμα της Βέροιας, που πέτυχε το θαύμα της παγκόσμιας βράβευσης με τη βιβλιοθήκη της, τονίζοντας πως υπάρχει, πέρα από την Αθήνα και η άλλη Ελλάδα που εκπλήσσει πολλές φορές, προχωρώντας σε μία σημαντική ανακοίνωση:

“Η ΚΕΔΕ ανταποκρινόμενη στην καμπάνια της Future Library θα διαθέσει 30.000 ευρώ για τον εμπλουτισμό των συλλογών 10 μικρών δημοτικών βιβλιοθηκών, με την ελπίδα ότι και οι επόμενες διοικήσεις της Ένωσης, τα επόμενα χρόνια, θα υιοθετήσουν την απόφασή μας και θα ενισχύσουν το έργο με μεγαλύτερη ένταση. Στη σκοτεινιά των καιρών μας οι βιβλιοθήκες είναι αχτίδα φωτός. Ας μη χρησιμοποιούμε μόνο το τραίνο της τεχνολογίας. Πρέπει κάποτε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι”.

Οι δέκα (10) βιβλιοθήκες που θα ενισχύσει η ΚΕΔΕ είναι οι:

Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης

Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου

Δημοτική ΒΙβλιοθήκη Ψαχνών

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης ” Απόστολος Γκάτσος”

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαλαξιδίου

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου “Γιάννης Γκίκας”-

Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης

Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καμπάνιας τοποθετήθηκαν ακόμη ο Γιάννης Μπουτάρης, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, χημικός – οινολόγος και υποστηρικτής της καμπάνιας και ο Γιάννης Τροχόπουλος, συνιδρυτής του οργανισμού Future Library.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, τόνισε τη σημασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας για την πόλη και εξέφρασε το αίσθημα περηφάνιας για την παγκόσμια βράβευσή της και τους στόχους της. Για το έργο του οργανισμού, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η Future Library αποτελεί μια γέφυρα για τη διάδοση του βιβλίου. Μια έξυπνη πόλη χρειάζεται μια τέτοια βιβλιοθήκη όπως αυτή της Βέροιας και τέτοιες πρωτοβουλίες».

Συνδέοντας την ύπαρξη της Future Library  με την αξία και τον ρόλο των βιβλιοθηκών , ο Γιάννης Τροχόπουλος,  είπε:

«Ποια κακοδαιμονία μάς μαστίζει; Γιατί δεν κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου για ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση; ‘Ένα από τα προβλήματα των βιβλιοθηκών  είναι η έλλειψη καινούριων βιβλίων. Θέλουμε 20.000 καινούργια βιβλία κάθε χρόνο στα ράφια των βιβλιοθηκών και απευθυνόμαστε για να πετύχουμε το στόχο μας σε επιχειρήσεις όλης της χώρας. Η απόφαση της Κεντρικής ‘Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τον εμπλουτισμό των συλλογών δέκα μικρών δημοτικών βιβλιοθηκών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρικτής της καμπάνιας, μίλησε για την άκρατη διάχυση της οπτικοακουστικής πληροφορίας μέσω της τεχνολογίας που οδηγεί τους νέους και τις νέες να αναζητούν διάσπαρτες μη πιστές πληροφορίες και όχι πρόσβαση στη μάθηση και απόκτηση της γνώσης. Από την εμπειρία του, τόνισε επίσης, ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στους δήμους ειδικά κονδύλια για τις βιβλιοθήκες δηλώνοντας: “Ο Δήμος είναι το κύτταρο της κοινωνίας και  τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες μόνο θετικά μηνύματα μπορούν να φέρουν σ’ έναν κόσμο  και σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που οι εικόνες αντικαθιστούν τις λέξεις. ” κατέληξε.

Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Στέφανος Δριστάς, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και ο δήμαρχος Πέλλας Δημήτρης Γιάννου.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα