Η επιμήκυνση επίσης έως και είκοσι χρόνια της εξόφλησης όλων των δανείων των δήμων, θα ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των Δήμων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αρκεί να συνοδευτεί και με μείωση των επιτοκίων δανεισμού το επόμενο διάστημα. Όμως όλα δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη και διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία τροφοδοτείται κι από μια πολεμική σύγκρουση που έχει τεράστιες επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει διαρκή εγρήγορση, παρακολούθηση όλων των δεδομένων και στενή συνεργασία των Δήμων και των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε τη λειτουργική στήριξη των Δήμων, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών”.
υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ και πρόγραμμα χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων για virtual net metering
Τεράστιο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν και οι ΔΕΥΑ της χώρας. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ «αντικειμενικά, πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΔΕΥΑ νομίζω πως η πιο ρεαλιστική, άμεση και πιο εύκολα υλοποιήσιμη πρόταση είναι να δοθεί ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ, οι οποίες δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις και άρα το μέτρο δεν προσκρούει σε κανένα σύστημα ανταγωνισμού καθώς μόνο οι Δήμοι πουλάνε νερό. Δεν βλέπω άλλο δόκιμο τρόπο να βοηθήσουμε τις ΔΕΥΑ να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μη μεταφέρουν αυτό το τεράστιο κόστος στους πολίτες», τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου.
Το δεύτερο μέτρο, που πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το οποίο πρέπει να συζητηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Οικονομικών και να κλείσει τώρα, είναι να ανοίξει ένα ειδικό πρόγραμμα, όπως το ΑΤ03 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με το οποίο θα χρηματοδοτούνται Δήμοι και ΔΕΥΑ για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων όπου είναι εφικτό, για virtual net metering, είτε μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, αν δεν το κάνουμε τώρα που βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι να αυτονομηθούμε, ώστε να μην εξαρτόμαστε από την όποια ξένη πηγή ενέργειας δεν θα γίνει ποτέ» συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και διαδημοτικές συνεργασίες μπορούν να γίνουν για αυτόν τον σκοπό, γιατί οι Δήμοι της Αττικής για παράδειγμα, δύσκολα μπορούν να βρουν τον κατάλληλο χώρο. Έτσι ένας Δήμος της Αττικής με έναν άλλο Δήμο γειτονικό, θα μπορούν να συστήσουν κοινή ενεργειακή κοινότητα και με τον οικονομικό συμψηφισμό να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια, και αν όχι επάρκεια, σε πολύ μεγάλο βαθμό υποβοήθηση».
Δεν είναι λογικό να συζητάμε ακόμα για τέλος ταφής
Σε αυτήν τη συγκυρία που ζούμε και όταν η μεγαβατώρα είχε πάει χθες στα 500 ευρώ, η όποια συζήτηση για την επιβολή του τέλους ταφής, είναι πραγματικά αδιανόητη, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Καλό είναι να δούμε λίγο την εξέλιξη γιατί η μεγαβατώρα το 2021 ήταν στα 63 ευρώ, τον Γενάρη του 2022 στα 264 και σήμερα με ένα φοβερό άλμα έχει κάνει έχει φτάσει στα 500 ευρώ! Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε και συνομολογούμε ότι πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή για την ανακύκλωση. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, όμως πρέπει να υπάρξει και μια καινούργια προσέγγιση για το θέμα της ανακύκλωσης και της δημιουργίας των απαραίτητων νέων υποδομών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να δούμε τώρα πώς το τέλος ταφής δεν θα βαρύνει τις πλάτες των Δήμων, των φορέων διαχείρισης και τελικά τις πλάτες των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.
Απαραίτητη η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των πληρωμών προς τους παρόχους ενέργειας
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί άμεσα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των πληρωμών των δημοτών, προς τους παρόχους ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι θα έχουν πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν πόσα χρήματα τους οφείλονται πραγματικά από τις εταιρείες με βάση τις πληρωμές που έγιναν και τα χρήματα αυτά, να τους καταβάλλονται άμεσα από τους παρόχους.
Οι Δήμοι στο πλευρό του Ουκρανικού λαού
«Προφανώς δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε τις φωνές μας με τον λαό της Ουκρανίας , απαιτώντας να τελειώσει τώρα αυτός ο πόλεμος» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας με διάφορους τρόπους συμπαρίστανται στα θύματα του πολέμου, είτε ανοίγοντας δομές να υποδεχθούν ανθρώπους που θα έρθουν ομογενείς και μη, είτε συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διακριτή συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και κάλεσε όσους δημάρχους δεν έχουν κάνει κάτι ξεχωριστό και διακριτό για αυτό το σκοπό, να συνεργαστούν με το Χαμόγελο του Παιδιού για να φτάσουν τα είδη πρώτης ανάγκης, εκεί που πρέπει.
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε να γίνει προσπάθεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα κενά σπίτια του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που υπάρχουν σε όλη τη χώρα να διατεθούν για τη φιλοξενία ουκρανών προσφύγων.
«Είναι κρίμα, τόνισε, να χαθεί η εμπειρία αυτή που υπάρχει και τα στελέχη που έχουμε σε όλη την Ελλάδα στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, να μειωθεί ο αριθμός των διαμερισμάτων, να μειωθεί το προσωπικό το οποίο απασχολείται και να ανακαλύψουμε μετά από δύο τρεις μήνες, ότι τελικά αυτές οι ροές είναι τέτοιες που πρέπει να ξαναβρούμε και προσωπικό και διαμερίσματα. ΄Εχουμε συζητήσει και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρέπει προφανώς να γίνει μια συμφωνία με την Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει τώρα πολύ πιο γρήγορα αντανακλαστικά».
Για τις προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Εκτός διαγωνισμού φαίνεται να μένουν εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι, είτε γιατί είχαν λιγότερα μόρια, είτε γιατί είχαν λάθη, τυπικά αλλά ουσιαστικά στα δικαιολογητικά τους.Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του και ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με Σωματεία των εργαζομένων, για να εξεταστεί το θέμα.
«Πραγματικά, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός, αλλά όμως το να έχεις τους ανθρώπους 17 χρόνια και να χάνουν τη θέση τους, δεν μπορεί να μας αφήνει ασυγκίνητους».
Απόφαση ιδιαίτερης βαρύτητας από το ΣτΕ, δικαιώνει τον Δήμο Κέας για το ζήτημα με τους ναυαγοσώστες
Το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης από τους δήμους σε πολυσύχναστες παραλίες επανήλθε για συζήτηση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, καθώς δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα οι δήμοι να αδυνατούν να υποστηρίξουν οικονομικά και σε επίπεδο προσωπικού το πρόγραμμα ενόψει της τουριστικής περιόδου, ενώ τρέχουν πρόστιμα και διώκονται αιρετοί.
Ωστόσο υπάρχει νεότερη εξέλιξη για το θέμα καθώς μετά από δικαστική προσφυγή του Δήμου Κέας, που ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση της Επιτροπής Πολυσύχναστων Παραλιών, με την οποία ο δήμος ήταν υποχρεωμένος να εξασφαλίσει τη ναυαγοσωστική κάλυψή τους, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τον Δήμο, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν τα κριτήρια και τα στοιχεία που την τεκμηριώνουν.
Όπως ανέφερε η δήμαρχος Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου το περασμένο καλοκαίρι ο Δήμος Κέας, δρώντας άμεσα και αποφασιστικά, κινήθηκε νομικά εναντίον της απόφασης για τον χαρακτηρισμό 6 παραλιών του νησιού ως πολυσύχναστες από την αρμόδια Επιτροπή. Ο Δήμος, θεώρησε άδικη και αβάσιμη την απόφαση και προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο μεταβίβασε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Πολυσύχναστων Παραλιών, δεδομένου ότι, όπως τόνισε η κ. Βελισσαροπούλου, δεν προκύπτουν τα κριτήρια και τα στοιχεία που την τεκμηριώνουν.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για Δήμους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Σε κάθε όμως περίπτωση παραμένει σε ισχύ η θέση της ΚΕΔΕ πως το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης πρέπει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Κεντρικό Κράτος.