Αξιοποίηση της Μεγάλης Λέσχης, μέσα από το έργο Crea Center

Αξιοποίηση της Μεγάλης Λέσχης, μέσα από το έργο Crea Center του Προγράμματος Eυρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Black Sea Basin 2014 -2020
🔵 Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου και μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου και της επιστημονικής του ομάδας, ένα όνειρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ένα πάγιο αίτημα των πολιτών και μια στόχευση του Δημάρχου, αλλά και του Δήμου επί χρόνια, βρήκε την πολυπόθητη χρηματοδότηση.

🔹️Πιο συγκεκριμένα, το έργο Crea Center του Προγράμματος Eυρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Black Sea Basin 2014 -2020, εντάσσεται στο όραμα για την «Καβάλα- Δημιουργική πόλη 2023», όπως περιγράφεται και στο κείμενο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας-ΣΒΑΑ.

🟢 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

🔵 ️Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί στο στρατηγικό κείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015 -2019 του Δήμου Καβάλας, καθώς και στο υπό εκπονήση Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2019 -2023 για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, με σημείο αναφοράς τον πολιτιστικό, θρησκευτικό και συνεδριακό τουρισμό, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη διασύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος με την τουριστική του αξιοποίηση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορούν να διαδραματίσουν οι δημιουργικές βιομηχανίες.

🔹️Με τον όρο «Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες» (ΠΔΒ) ή «Κλάδοι Πολιτισμού και Δημιουργικότητας» (ΚΠΔ), σύμφωνα με την Χαρτογράφηση της Πολιτιστικής – Δημιουργικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα που εκπόνησε και δημοσίευσε το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (Δεκέμβριος 2016), περιλαμβάνονται, συνήθως, όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών υψηλού αισθητικού ή συμβολικού χαρακτήρα που η χρήση τους αποσκοπεί στον ερεθισμό των βιωματικών αντιδράσεων του καταναλωτή και στο τελικό αγαθό ή υπηρεσία πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο όρος, δηλαδή, καλύπτει ένα ευρύ και ετερόκλητο φάσμα δραστηριοτήτων (αναπαραστατικές και εικαστικές τέχνες, σχεδιασμός, μουσική, κινηματογράφο, αρχιτεκτονική, διαφήμιση, εκδόσεις, οπτικοακουστικά μέσα, λογισμικό κ.λπ.), συναφών με το ευρύτερο πεδίο του πολιτισμού.

🟢 ΣΤΟΧΟΙ

🔵️ Η υποστήριξη των πολιτιστικών βιομηχανιών της πόλης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά και στην ανάπτυξη όχι μόνο του πολιτισμού και τουρισμού της πόλης, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αναστροφή της διαρροής νέου και αξιόλογου παραγωγικού δυναμικού, στη δημιουργία αξιόλογων εξαγώγιμων προϊόντων, καθώς και στην αναβάθμιση του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος, μετατρέποντας το σε πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού.

🔹️Το  εμβληματικό κτήριο της Μεγάλης Λέσχης θα αποτελέσει το κύτταρο της πολιτιστικής βιομηχανίας της πόλης μας και θα δώσει στέγη, βήμα και χώρο δημιουργίας σε 50 νέους καλλιτέχνες της πόλης που θα δημιουργήσουν το δικό τους πολιτιστικό προϊόν, με brand name «Crea Center Kavala».

🟢 ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

🔵️ Στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης, θα λειτουργήσουν εργαστήρια Μουσικής, Κινηματογράφου και Νέων τεχνολογιών που θα φιλοξενούν καθημερινά τους 50 επιλεγέντες τοπικούς καλλιτέχνες, παρέχοντας τους χώρο εργασίας κατάλληλα εξοπλισμένο, για να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο προϊόν.

🔹️Στη διαδικασία της δημιουργίας, οι καλλιτέχνες θα υποστηριχθούν από καλλιτεχνικούς μέντορες που θα τους τροφοδοτούν με γνώση, εμπειρία αλλά και ερεθίσματα, για την παραγωγή μιας πρωτότυπης και μοντέρνας δημιουργίας.

🔹️Στη διάρκεια των δύο χρόνων υλοποίησης του έργoυ Crea Centers, θα διοργανωθούν στοχευμένα μαθήματα αρχιτεκτονικής, βιομηχανικού σχεδιασμού, μουσικής web design και visual arts από διακεκριμένους καλλιτέχνες του χώρου, για να εμπνεύσουν και να υποστηρίξουν τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες. 🔹️Επιπλέον, θα οργανωθούν εργαστήρια συντονισμένα από καταξιωμένους τοπικούς καλλιτέχνες, με σκοπό να λύσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ενώ οι καλλιτέχνες μας θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάζουν τη δουλειά τους κατά την φάση της παραγωγής της και να παίρνουν ουσιαστικό feedback από τους καλλιτεχνικούς τους μέντορες, αλλά και τους εκπροσώπους της αγοράς στην οποία αργότερα θα απευθυνθούν.

🟢 ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

🔹️Ένα πολιτιστικό προϊόν δεν παύει να είναι και ένα επιχειρηματικό project και για αυτό τον λόγο, το πρόγραμμα προβλέπει στοχευμένα σεμινάρια business administration και marketing για τους υποστηριζόμενους από το έργο καλλιτέχνες.

🔹️Επιπλέον, η διακρατικότητα του έργου Crea Centers δίνει τη δυνατότητα στο καλλιτεχνικό προϊόν να απευθυνθεί και στις χώρες του υπόλοιπου εταιρικού σχήματος (Τουρκία, Βουλγαρία και Ουκρανία) και άρα να δημιουργήσει μια νέα αγορά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στόχος του έργου αποτελεί η παραγωγή τουλάχιστον 5 πρωτότυπων πολιτιστικών προϊόντων από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

🔹️Τέλος, μέσω της συνεργασίας με εταίρους άλλων χωρών θα συνδιοργανωθούν εκδηλώσεις ανταλλαγής γνώσης, ενώ οι προαναφερθείσες δράσεις θα είναι ανοιχτές και στους ξένους εταίρους.

🔹️Η πολύτιμη εμπειρία του Επικεφαλής Εταίρου (Cekmekoy , Τουρκία) που ήδη λειτουργεί με επιτυχία πολυάριθμούς τέτοιους χώρους στη πόλη, είναι ένας από τους παράγοντες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα έχουμε ικανή καθοδήγηση στη βέλτιστη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου. 🔹️Αντίστοιχη τροφοδότηση θα υπάρχει και από το υπόλοιπο εταιρικό σχήμα, δηλαδή από τους Δήμους της Κωστάντζα (Ρουμανία) και της Byala (Βουλγαρία), καθώς και το Κέντρο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, που εδρεύει στο Mykolain της Ουκρανίας.

🟢 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

🔵 Αξίζει να σημειωθεί ότι το  Crea Centers έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.448754,24 € και για τον Δήμο Καβάλας ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι 198.140,00€. Το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο (92% ΕΤΠΑ και 8% ΠΔΕ).

🔹️Επίσης, ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί στα δημιουργικά ατελιέ και στις αίθουσες των σεμιναρίων της Μεγάλης Λέσχης, καθώς και το προβλεπόμενο σύστημα ασφαλείας αυτού του ακριβού εξοπλισμού, θα καλύπτεται εξολοκλήρου από το έργο.

🔹️Καμία παρέμβαση δεν θα γίνει δομικά επι του κτηρίου αλλά ούτε και θα αλλάξουν οι δοσμένες στον χώρο χρήσεις γης, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη κατά τον σχεδιασμό του έργου.

🟡 Το κτήριο θα πάρει πνοή δημιουργίας και θα ζωντανέψει μέσα από τα έργα πολιτισμού που οι ντόπιοι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν σε αυτό. Θα γίνει ένα κύτταρο δημιουργίας στο κέντρο του αστικού ιστού της πόλης. 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα