Απαιτείται συντονισμένη εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων -Οι προτάσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην εκδήλωση του Συνδέσμου των Ελλήνων Περιφερειολόγων με θέμα: «Γιατί δε γίνονται Άμεσες Ξένες Ιδιωτικές Επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια;»

Πατούλης Επενδύσεις 3«Είναι αναγκαίο  να συντονίσουμε από κοινού, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Επιστημονικοί φορείς και συλλογικοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια  εκστρατεία δημιουργίας των προϋποθέσεων προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και γενικότερα δημιουργίας Παραγωγικών Επενδύσεων».

Αυτό τόνισε  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του  Συνδέσμου των Ελλήνων Περιφερειολόγων η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με κεντρικό θέμα το ερώτημα: «Γιατί δε γίνονται Άμεσες Ξένες Ιδιωτικές Επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια;»

Ωστόσο επισήμανε πως η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τους θεσμούς της Ελληνικής Περιφέρειας, να τους εμπιστευθεί στην άσκηση διευρυμένου ρόλου στην Περιφερειακή και την Τοπική Ανάπτυξη και φυσικά να ασκεί ουσιαστική εποπτεία και αυστηρό έλεγχο στην εφαρμογή των θεσπισμένων κανόνων.

Ο Γ. Πατούλης στη συνέχεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα η κοινή προσπάθεια θα πρέπει να υπάρχουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

1η Να δημιουργηθεί «ασφάλεια δικαίου» στις παραγωγικές επενδύσεις και ιδιαίτερα τις μεγάλες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, που σημαίνει κυρίως σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερή εργατική νομοθεσία και σταθερή περιβαλλοντική νομοθεσία.

2η  Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της δικαιοσύνης που έχουν την αρμοδιότητα εκδίκασης των προσφυγών που αφορούν την πραγματοποίηση επενδύσεων.

3η Να ενισχυθούν οι θεσμοί διαφάνειας και οι λειτουργίες καταπολέμησης της διαφθοράς και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητες που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

4η Να ολοκληρωθούν τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια και να κατοχυρωθούν, με βάση αυτά, ζώνες επενδύσεων και όπου είναι δυνατόν για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους (τουρισμού, αγροτο-διατροφικών επιχειρήσεων κλπ).

5η  Να αποκεντρωθεί στις Περιφέρειες η εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και να γνωμοδοτεί ένα περιφερειακό όργανο για τις μεγάλες επενδύσεις, στο οποίο να συμμετέχουν εκπρόσωποι των Εποπτικών θεσμών της Κεντρικής Διοίκησης και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

6η  Να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014–2020 κατά προτεραιότητα οι Δήμοι που περιέχουν ζώνες επενδύσεων, ώστε να πραγματοποιήσουν όλες τις αναγκαίες τεχνικές υποδομές (συγκοινωνιακής πρόσβασης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ).

7η  Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης με εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη, ώστε να βελτιωθεί η διοικητική ικανότητά τους στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

8η  Να απλοποιηθούν και προτυποποιηθούν οι διαδικασίες της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης που αφορούν την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων τους και να προωθηθεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

«Με αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί να αρχίσει να αντιστρέφεται το σημερινό αρνητικό επενδυτικό κλίμα και να αρχίσει επιτέλους η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στην Ελληνική Περιφέρεια, και κατά συνέπεια να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες, οι επιπτώσεις της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας και οι συνέπειές τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα