ΑνΥΠΕΣ, Στ.ς Πέτσας, από το 2ο “Digital Beach Summit”: 110 εκ. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο για 59 έργα ψηφιακής μετάβασης στην Αυτοδιοίκηση – Σχεδιάζουμε τις “έξυπνες πόλεις” του μέλλοντος»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συμμετείχε την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στο 2ο «Digital Beach Summit», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και του Υπουργείου Εσωτερικών στην Πρέβεζα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου Πρέβεζας που καθιερώνεται φέρνοντας στον ίδιο χώρο εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πέτσας περιέγραψε το πλαίσιο, που αφορά τον σχεδιασμό που υπήρχε πριν τις εκλογές του 2019 σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.

«Σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα γιατί προχωρήσαμε ταχύτερα στη λεγόμενη ψηφιακή εποχή, από αυτό που ενδεχομένως θα περίμενε κανείς.  Από τον σχεδιασμό που υπήρχε πριν τις εκλογές του 2019, ήταν ένα στοίχημα στον προγραμματικό μας λόγο να καταφέρουμε να προσφέρουμε τέτοιου είδους ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε ευρύτερα σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης. Και όπως έχετε δει -με αφορμή και την πανδημία- επιταχύναμε αυτά τα βήματα γιατί ήταν απαραίτητο, την εποχή που έπρεπε να δουλεύουμε από απόσταση, μένοντας στα σπίτια μας, να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του κράτους (δικαιολογητικά, πιστοποιητικά, κ.λπ.) έχουν γίνει πολύ πιο εύκολα, πιο γρήγορα, μειώνοντας το διοικητικό κόστος, εξοικονομώντας χρήματα για τους φορολογούμενους, γλιτώνοντας ταλαιπωρία στον καθέναν από εσάς. Κυρίως όμως όλη αυτή η ψηφιακή μετάβαση συμβάλλει σε μία άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης. Μια κουλτούρα που έχει στην καρδιά της τα μετρήσιμα αποτελέσματα, γιατί όταν υπάρχει ένα ψηφιακό ίχνος και ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μετρηθεί, τότε η λογοδοσία είναι πολύ πιο άμεση προς τους πολίτες. Άρα αυτός ο ψηφιακός καινούργιος κόσμος δεν συμβάλλει μόνο στη μείωση της ταλαιπωρίας, αλλά και στη χρηστή διοίκηση, καθώς εξοικονομεί πολλούς πόρους και απελευθερώνει δυνάμεις για να συνεχίσουμε με ταχύτερους ρυθμούς, να επικεντρωθούμε σε αυτά που απαιτούν τη φυσική μας παρουσία και να είμαστε πάντα πρωτοπόροι, αγκαλιάζοντας αυτόν τον μετασχηματισμό που φέρνει τη χώρα στην πρωτοπορία της Ευρώπης δείχνοντας ότι δεν είμαστε πια ουραγοί».

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης για να υλοποιηθούν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα προγράμματα χρηματοδότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, τονίζοντας πως το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 59 έργα ψηφιακής μετάβασης «smart cities» συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι συνολικά στο εμβληματικό αυτό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση έχουν ήδη απορροφηθεί περίπου 3,5 δισ. ευρώ, με τον τελικό στόχο για τον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος να ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ μέσω της αξιοποίησης συνεργειών με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Βασικό στοίχημα για εμάς ήταν να μη μείνουμε στα λόγια. Και για να μη μένει κανείς στα λόγια, πρέπει να βάζει τα χρήματα στο τραπέζι. Εμείς βάλαμε, εξαρχής στον σχεδιασμό, τα χρήματα στο τραπέζι. Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε στο υπουργείο Εσωτερικών το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα εμβληματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα σημαντικό κονδύλι για τις έξυπνες πόλεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από πέρυσι έχουν ενταχθεί ήδη 59 συγκεκριμένα έργα διαφορετικών Δήμων, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν από απλές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις καθημερινότητας μέχρι τη θωράκιση από κυβερνοεπίθεση και την προσαρμογή στη πολιτική προστασία. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση τέτοιων δράσεων παίζει και η συγχρηματοδότηση από άλλα Προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ευτυχώς, μετά από πολλά χρόνια, η χώρα έχει στη διάθεση της σημαντικότατους πόρους, πάνω από 70 δισ. ευρώ έως το 2027, που είναι στοχευμένοι για να αλλάξουν τη μορφή της χώρας μας. Και αποτελεί στοίχημα για όλους, να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα και μετά από λίγα χρόνια η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος· μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που διεκδικεί και πετυχαίνει».

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι πέρυσι, στο πλαίσιο του 1ου «Digital Beach Summit», είχε τονίσει με αφορμή ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ότι «έξυπνη» πόλη δεν είναι αυτή που προσφέρει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά αυτή που προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα από τέτοιες κακόβουλες επιθέσεις. Όπως συνέχισε:

«Έξυπνη πόλη δεν είναι να βάλουμε ψηφιακά υδρόμετρα για να μετρήσουμε καλύτερα την τιμολόγηση του νερού ή τη κατανάλωσή του, αλλά να αντικαταστήσουμε τους σωλήνες αμιάντου στο δίκτυο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν, λοιπόν, εργαλεία που συμβάλλουν στις παραδοσιακές υποδομές που συνδυάζονται με τις καινούργιες επενδύσεις για να κάνουμε την έξυπνη πόλη του μέλλοντος. Να σημειώσω εδώ ότι το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πέρσι ήταν στα 2,5 δισ. ευρώ και μέσα σε έναν χρόνο, με διαδοχικές αυξήσεις και με αποκορύφωμα αυτή που κάναμε το 2021 μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ, έχουμε φτάσει σήμερα στα 3,5 δισ. ευρώ και παράλληλα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μόχλευση αυτών των χρημάτων με μεταφορές έργων και συνέργειες με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να φτάσουμε τα 4,1 δισ. ευρώ και να απορροφήσουμε σημαντικό όγκο των προτάσεων που έχουν υποβάλει οι Δήμοι για έργα που αφορούν σε αγροτική οδοποιία, αστικές αναπλάσεις, ύδρευση, ανακύκλωση κ.λπ. Με χαρά βλέπω ότι οι Δήμαρχοι επιταχύνουν τις δημοπρατήσεις των έργων και έχει γίνει πραγματικά μια πολύ σημαντική πρόοδος, από πέρσι που τα ξανασυζητούσαμε εδώ, μέχρι σήμερα, και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός συμπλήρωσε ότι, επειδή η Αυτοδιοίκηση είναι ένας πολιτικός θεσμός και μάλιστα θεσμός που είναι πιο κοντά στον κάθε πολίτη, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή πάνε χέρι-χέρι αρκεί να υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση ώστε να βρίσκονται τα χρήματα χάρη στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η ελληνική οικονομία, για να μην μένει καμία ανάγκη των συμπολιτών μας ανικανοποίητη.

Τέλος, ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση και τους επόμενους δύσκολους μήνες, ο κ. Πέτσας απήντησε χαρακτηριστικά ότι:

«Δεν φοβόμαστε τίποτα ως χώρα, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.  Προσωπικά δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα δύσκολο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου με κάποιες ανατιμήσεις που θα έχουν να κάνουν με όλη την «ουρά» που κουβαλάει το πρώτο 8μηνο του 2022 από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, αλλά προσδοκώ ότι οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν και -ει δυνατόν- θα πέσουν, μετά από μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε αρκετούς μήνες. Θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Μάρτιο του 2022 έχει κάνει μια πρόταση έξι σημείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποσκοπεί σε γενικές γραμμές στην αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Πιστεύω ότι αυτή η πρόταση, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι ικανή να οδηγήσει τις τιμές σε πτώση. Ευελπιστώ ότι όλοι θα αγκαλιάσουμε αυτοί την προσπάθεια και θα δείξουμε από πλευράς μας μια σύνεση όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας που επιβάλλεται από καθαρά ορθολογική χρήση αυτής και όχι από άλλου τύπου τιμωρητικά μέτρα».

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα