ΑνΥΠΕΣ Στ. Πέτσας: Μέλημά μας η Αυτοδιοίκηση να αρχίσει να αναπληρώνει το χαμένο έδαφος, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης

Στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη μετακίνηση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρθηκε αναλυτικά από τη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σχετικά με ζητήματα μεταφοράς μαθητών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, η αρμοδιότητα του σχεδιασμού και υλοποίησης της παροχής υπηρεσίας μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων, ανήκει στις Περιφέρειες, τις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει –για τον σκοπό αυτό– μέσω της κατανομής συγκεκριμένων ποσών από τους αποδιδόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Για το οικονομικό έτος 2021έχει προβλεφθεί να αποδοθεί, στο σύνολο των Περιφερειών, το ποσό των 175 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές –ιδίως σε ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών– για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Ο κ. Πέτσας ανάπτυξε τους πέντε εναλλακτικούς τρόπους για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, σύμφωνα με το προβλεπόμενο πλαίσιοα) με μισθωμένα μεταφορικά μέσα (λεωφορεία και ταξί), β) με δωρεάν μαθητικό δελτίο για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, γ) με ίδια μέσα της Περιφέρειας και των οικείων Δήμων, δ) με αποζημίωση των γονέων, στην περίπτωση που η μεταφορά του μαθητή γίνεται με ίδια μέσα και ε) με επιδότηση 85 ευρώ μηνιαίως, στην περίπτωση εγκατάστασης του μαθητή σε άλλη κατοικία πλησίον του σχολείου του.

Σχολιάζοντας το αίτημα του κ. Κωνσταντινόπουλου για συνολικό ανασχεδιασμό του πλαισίου της μεταφοράς των μαθητών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με τον ευρύτερο ανασχεδιασμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού για να υλοποιεί τον προϋπολογισμό της.

«Το 2022, θα είναι μία τέτοια χρονιά αναθεώρησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο έχω ήδη δεσμευτεί απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, σκοπός της αναθεώρησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων είναι αφενός να διαπιστωθούν οι ανισοκατανομές και αφετέρου να εξορθολογιστεί η κατανομή των εν λόγω ποσών, αλλά και η λελογισμένη αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. «Μέλημά μας είναι η Αυτοδιοίκηση, σιγά-σιγά, να αρχίσει να αναπληρώνει το χαμένο έδαφος, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: ΥΠΕΣ 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα