ΑνΥΠΕΣ Στ. Πέτσας: Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της Αυτοδιοίκησης

Οι θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών –βελτιώνοντας στην πράξη το παρόν και το μέλλον των κατοίκων– τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, κατά την επίσκεψή του στη Φωκίδα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πέτσα ήταν η Ιτέα, όπου επιθεώρησε τον χώρο στην είσοδο της πόλης, στον οποίο θα πραγματοποιηθεί το έργο της ανάπλασης που αναβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για το έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών –έπειτα από σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών– και αφορά στη διαμόρφωση πλατείας και πεζοδρόμου, καθώς στην αποκατάσταση και συντήρηση του οδικού δικτύου. Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας, κ. Γιώργο Δελμούζο, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Φωκίδας, κ. Γιάννη Μπούγα, ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και συνομίλησε με κατοίκους, αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. «Πρόκειται ένα έργο ουσίας που ενσωματώνει την έννοια της βιωσιμότητας και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Επόμενος σταθμός του κ. Πέτσα ήταν η Άμφισσα, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπους φορέων και της Αυτοδιοίκησης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, κ. Γιώργος Δελμούζος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Φωκίδας, κ. Γιάννης Μπούγας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θεσμικά θέματα, οι επόμενες αναπτυξιακές προτεραιότητες, ζητήματα με οικονομικό πρόσημο που απασχολούν τη δημοτική αρχή, καθώς και θέματα έκτακτων χρηματοδοτήσεων και ενίσχυσης νευραλγικών υπηρεσιών του δήμου με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ξεχωριστή μνεία έγινε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στις σημειακές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα, για την ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με αιχμή την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Με τον νέο εκλογικό νόμο –με τον οποίο καταργήθηκε η “a la carte” απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρουμε την Κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση– προκειμένου να μην ξαναδούμε φαινόμενα με εκλεγμένους τοπικούς άρχοντας να βρίσκονται σε “ομηρεία” και να αδυνατούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους δημότες τους». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», που αναμένεται από το Υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα, για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειών και δήμων. «Ο σχετικός διάλογος έχει ήδη εκκινήσει. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης με νέες, ουσιαστικές αρμοδιότητες, καθώς και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, αλλά και της λογοδοσίας, προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και παντός είδους ανευθυνοϋπεύθυνων», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, δίνοντας το στίγμα των παρεμβάσεων που προωθούνται.

«Κυβερνησιμότητα και αρμοδιότητες δεν μπορεί, όμως, παρά να πηγαίνουν μαζί και με τους απαραίτητους πόρους», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στις στοχευμένες ενέργειες για την αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που γίνονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες. «Εργαζόμαστε για την περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ από το 2023 –εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων– η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης των  τελευταίων ετών», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ήδη οι πρώτες τακτικές επιχορηγήσεις για το 2022 είναι αυξημένες κατά περίπου 6,6% σε σχέση με πέρυσι και ότι το 2021 –για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια– οι πόροι αυξήθηκαν με δύο επιπλέον κατανομές ΚΑΠ ίδιου ύψους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα και στον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών. «Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουμε στη διάθεσή μας προς όφελος της Αυτοδιοίκησης», επισήμανε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων για τον δήμο Δελφών, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις που έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως:

  • Το έργο για τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ
  • Το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών λυμάτων, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ και
  • Το έργο «ψηφιακής περιήγησης» σε δύο δημοτικά μουσεία της περιοχής, ύψους 286.440 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».

Επί τάπητος βρέθηκαν και επόμενες προτάσεις υψηλής προτεραιότητας της δημοτικής αρχής, με έμφαση στο έργο «Αστικής Αναζωογόνησης», ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και στο έργο για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα σύνολο βασικών έργων υποδομής που –όπως τόνισε ο κ. Πέτσας– βελτιώνουν στην πράξη την καθημερινότητα των κατοίκων, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύουν την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους των δήμων με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο κ. Πέτσας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εργασίες της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών και επανέλαβε την απόφαση για έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 114 εκατ. ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των δήμων όλης της χώρας, η οποία ανακοινώθηκε ήδη, μαζί με την πρόσθετη στήριξη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 14 εκατ. ευρώ, για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Παράλληλα, συζητήθηκε η προώθηση των προτάσεων για την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας για ύδρευση και αποχέτευση από τις ΔΕΥΑ και τους δήμους, καθώς και για χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως με την επέκταση της ηλεκτροκίνησης και την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, αλλά και τις νέες μεθόδους ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων. «Αφουγκραζόμαστε τις έκτακτες ανάγκες, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και θα συνεχίσουμε να  στεκόμαστε δίπλα στην Αυτοδιοίκηση για όσο χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: ΥΠΕΣ

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα