ΑνΥΠΕΣ Στ. Πέτσας, από το Thessaloniki Summit 2021: “Νέα συμπληρωματική Κ.Α.Π. για τους Δήμους – Έκτακτη πρόσθετη χρηματοδότηση, 10 εκατ. ευρώ, για τα ΚΔΑΠ”

Τη σημαντική συμβολή των Δήμων και των Περιφερειών στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου Thessaloniki Summit 2021, το οποίο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε, ιδιαίτερα, στον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται δίπλα την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει τον τριπλό αυτόν ρόλο και να φέρει εις πέρας το έργο της, βελτιώνοντας στην πράξη την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την έκδοση, έως τις 20 Νοεμβρίου, νέας συμπληρωματικής απόφασης Κ.Α.Π. –αντίστοιχου ύψους με τη συμπληρωματική Κ.Α.Π. των 107 εκατ. ευρώ, η οποία εκδόθηκε στα μέσα Οκτωβρίου– προκειμένου οι Δήμοι να στηριχθούν στις τρέχουσες ανάγκες και τις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στις θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών, όλο αυτό το διάστημα: στον νέο για το ΑΣΕΠ, τον νόμο για τον εσωτερικό έλεγχο, τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που επαναφέρει την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στις ρυθμίσεις για μία σειρά από εκκρεμή ζητήματα, όπως τα αδήλωτα τετραγωνικά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και οι έκτακτες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και την αποκατάσταση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. «Και εάν όλες αυτές οι παρεμβάσεις έδειξαν κάτι, είναι ότι χτίζουμε σταθερά μια σχέση εμπιστοσύνης. Σχέση εμπιστοσύνης που μπορεί να μετατρέψει τα πρώτα βήματα του πρόσφατου παρελθόντος, σε άλματα στο παρόν και στο εγγύς μέλλον», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, με αιχμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τις συνέργειες –για ώριμα έργα– με άλλα προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Αναφορικά, δε, με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε την αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου μέχρι και 1 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμα και αξιοποιούνται συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχει ήδη δρομολογηθεί και ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αναπτύσσοντας τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πέτσας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 310 εκατ. ευρώ –έναντι 279 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι– των βρεφονηπιακών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Ειδικά, δε, για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε έκτακτη πρόσθετη οικονομική στήριξη, ύψους 10 εκατ. ευρώ. «Το είχα πει σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, και τώρα γίνεται πράξη. Το είπαμε, το κάναμε!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, τέλος, στις προκλήσεις που φέρνει το μεγάλο στοίχημα της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού Κράτους, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων.

«Η στρατηγική κατεύθυνσή μας είναι σαφής και ξεκάθαρη:  Θέλουμε ένα Δημόσιο που θα παρέχει αξιόπιστεςγρήγορεςδιαφανείς και φιλικές υπηρεσίες στους πολίτες. Και θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση, που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, έτσι ώστε να γίνει η ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη, σε όποια γωνιά της χώρας και αν ζουν», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

 

Πηγή: ΥΠΕΣ

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα