ΑνΥΠΕΣ Σ. Πέτσας: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρός μοχλός για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας

Το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά“, επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην ειδική θεματική Τηλεδιάσκεψη με τίτλο Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας”, που διοργάνωσαν από κοινού ο Τομέας Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων και η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης & Διαχείρισης Κρίσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην έγκριση πολλών προτάσεων από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Προγράμματος, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, αφήνοντας έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Έργα, τα οποία εκτείνονται σε πολλούς τομείς δράσης, από τις υποδομές για ύδρευση, αποχέτευση και αγροτική οδοποιία, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό των “έξυπνων πόλεων”, την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση και τον προσεισμικό έλεγχο σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων.

Βρισκόμαστε σε μία κομβική συγκυρία”, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Ιούλιο ένας σημαντικός αριθμός έργων θα έχει επίσης ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη νέα παράταση που δόθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου, προκειμένου οι Δήμοι που δεν έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους να το κάνουν, και κάλεσε τους Δημάρχους να αξιοποιήσουν το χρονικό αυτό διάστημα για να προτεραιοποιήσουν τα έργα που επιθυμούν να εντάξουν στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Όσο πιο γρήγορα υποβληθούν οι προτάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα συμβασιοποιηθούν τα έργα και θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Στόχος μας είναι από το 2022 μέχρι το 2023 -μέσω του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”- να κάνουμε πράξη την ανάπλαση των τοπικών κοινωνιών, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα εισοδήματα και περισσότερες δουλειές για όλους. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναπτυξιακό μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας στη μετά-covid εποχή ” σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι “εάν χρειαστεί προς το τέλος της περιόδου να δείξουμε περαιτέρω ευελιξία και αυτό θα το κάνουμε” και διαβεβαίωσε ότι οι μικρότεροι και πιο αδύναμοι Δήμοι, που ενδεχομένως δεν διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιημένες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, θα βοηθηθούν -σε οτιδήποτε χρειαστούν- προκειμένου να μπορέσουν να καταθέσουν εγκαίρως τον φάκελό τους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίζει το πλαφόν για τα προς ένταξη έργα στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο αρθρώνεται από τα 6 εκατ. ευρώ για τους πιο μικρούς Δήμους και φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ για τους Μητροπολιτικούς Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς για τον νέο Εκλογικό Νόμο στην Αυτοδιοίκηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι συνδέεται με την επαναφορά και ενίσχυση της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ αποτελεί μία σοβαρότατη πτυχή της ανάπτυξης, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, έτσι ώστε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας να αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών”.

Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους Δήμους και να τους στηρίζουν για όσο ακόμα χρειαστεί, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στο Νομοσχέδιο για την Κρατική Αρωγή, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει έναν μόνιμο μηχανισμό για την καταγραφή και ταχεία αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Ερωτηθείς τέλος για το Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ένα μέρος από τα χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί, θα διοχετευτεί στους Δήμους για τη χρηματοδότηση τμήματος του Προγράμματος “Άργος” που προβλέπεται στο Νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς και σχετίζεται με τις υποχρεώσεις τους για καταφύγια ζώων ή αυτοκίνητα μεταφοράς. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα των Δήμων, που συνδέονται -για παράδειγμα- με τις ανάγκες για κτηνιάτρους, “τσιπαρίσματα” ή στειρώσεις, θα καλυφθούν με μόνιμη αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι Δήμοι.

Πηγή: Υπ.Εσ.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα