Αντ. Ζερβός: Η ιστορική πρωτεύουσα, έχει βρει την θέση που της αξίζει στον σχεδιασμό του Δήμου.

Η ιστορική πρωτεύουσα, έχει βρει την θέση που της αξίζει στον σχεδιασμό του Δήμου.
​“Όλα τα σημαντικά ζητήματα της Νεάπολης έχουν παγώσει’’ , αποφάνθηκε το Δ.Σ του Τοπικού Συμβουλίου Νεαπόλεως στην τελευταία του συνεδρίαση (29/5), δίδοντας μάλιστα την σχετική απόφαση στην δημοσιότητα, παραλείποντας ωστόσο το γεγονός, ότι η βαθμονόμηση και η σημαντικότητα ενός θέματος, δύναται, ν΄ αποτελεί προσωπική εκτίμηση του καθενός από εμάς.
​Γνωρίζουμε ότι η προτεραιότητα που θέτει κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αγίου Νικολάου, λαμβάνεται υπ ΄όψιν κατά την διαμόρφωση – κάθε χρόνο – του προγράμματος έργων που προωθείται για υλοποίηση.
Και ασφαλώς δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι η τελική πρόταση διαμορφώνεται αφού ληφθούν υπ’ όψιν οι πραγματικές δυνατότητες του Δήμου σε πόρους, στελεχιακό δυναμικό, υλοποιούμενα έργα, ώστε να υπάρξει κατά το δυνατόν ισόρροπη ανάπτυξη σ΄ όλες τις περιοχές του Δήμου και όχι απλά ΄”συρραφή” προτάσεων των τοπικών συμβουλίων. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα κάναμε λόγο για ενιαία λειτουργία Δήμου αλλά για “διεκπεραιωτικό μηχανισμό”, που δεν συνάδει με την λειτουργία των ΟΤΑ !
​Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές εξ αρχής, ότι κάθε δημοτική αρχή δεν ξεκινά κάθε φορά από την αρχή αλλά εν πολλοίς βασίζεται στους υφιστάμενους σχεδιασμούς από προηγούμενες περιόδους – οι δημοτικές αρχές έχουν συνέχεια – γιατί ο σχεδιασμός , η μελέτη , η ωρίμανση (αδειοδοτήσεις) και διασφάλιση χρηματοδότησης ξεπερνούν την μία δημοτική περίοδο. Έτσι και τα έργα και οι δράσεις στην Νεάπολη που υλοποιούνται σήμερα προέρχονται και από τον σχεδιασμό της προηγούμενης περιόδου .
​Ας δούμε όμως τι ισχύει για την Νεάπολη και ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους, εξαιρώντας μηδενισμούς, μαξιμαλισμούς και διαμαρτυρίες που δεν ευσταθούν…
1. Ύδρευση.​​Την προηγούμενη δημοτική περίοδο η Νεάπολη συνδέθηκε με το δίκτυο του Αποσελέμη. Επάρκεια λοιπόν σε ποιοτικό νερό. Επίσης δημοπρατήθηκε – την προηγούμενη περίοδο – και εκτελείται τώρα, το έργο αντικατάστασης δικτύων των οικισμών βόρεια της Νεάπολης για να συνδεθούν με τα δίκτυα του Αποσελέμη που θα ακολουθήσουν μέσω του οποίου δικτύου θα εξυπηρετηθεί και το κατάστημα φύλαξης στις Κουρούνες.
2. Αποχέτευση.​Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) της Νεάπολης – έργο ύψους 3,5 εκ.€ – υλοποιείται. Προηγήθηκε από την προηγούμενη περίοδο η χρηματοδό-τηση του έργου από την περιφέρεια Κρήτης και η κατασκευή του δρόμου πρόσβασης που περιελάμβανε και τεχνικό έργο (μικρή γέφυρα). Είχε προηγηθεί η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης που ξεκίνησε επί δημαρχίας Κουνενάκη και ολοκληρώθηκε την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
3. Σχολικά κτίρια .​
a. Δημοπρατήθηκε και εκτελείται το έργο ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης που περιλαμβάνει και το κλειστό γυμναστήριο της πόλης, έργο ύψους 2,5 εκ. € (ίδιοι πόροι).
b. Ταυτόχρονα συντηρήθηκε (μονώσεις, επισκευές, βάψιμο, κλπ) το σύνολο των σχολικών κτιρίων της πόλης ενώ η μεταστέγαση και λειτουργία του Γυμνασίου – Λυκείου στο χώρο του ΕΠΑΛ δημιούργησε ένα πρόσθετο κόστος 270 χιλ. € για τις σχολικές αίθουσες που τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του . Οι συντηρήσεις των σχολείων μαζί με τις σχολικές αίθουσες υπερβαίνουν τις 500 χιλ. € .
c. Έγινε η περίφραξη του αύλειου χώρου του παιδικού σταθμού και εκκρεμεί η επένδυση του δαπέδου με πλαστικό τάπητα .
4. ΣΕΚ και Πρότυπο ΕΠΑΛ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την δημιουργία Πρότυπου ΕΠΑΛ καθώς και ΣΕΚ στην Νεάπολη. Οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και αναμένουμε την επίσημη σύστασή τους.
5. Καθημερινότητα​Αναφέρονται παρακάτω ενδεικτικά μερικές παρεμβάσεις που αφο-ρούν μικρο έργα και την καθημερινότητα των δημοτών :
1. Διάνοιξη/Διαπλάτυνση δρόμων, ενδεικτικά περιοχή Τουβλάδικο, οδός Βρυσών και κάθετος προς φυλακές.
2. Σε συνεργασία με την κοινότητα επιστρώσεις αγροτικών δρόμων με μπετόν. Σε όλη την Δ. Ε. Νεάπολης διατέθηκαν περίπου 300 Μ3.
3. Επιστρώσεις με ασφαλτοτάπητα περίπου 5.000 τ.μ. εντός του αστικού ιστού της πόλης.
4. Εφαρμογή πράξης αναλογισμού και δημιουργία πάρκινγκ εντός του κέντρου (πλησίον s/m Φούσκη).
5. Είναι σε εξέλιξη μικρό παρκάκι επί της οδού Δρήρου.
6. Δημιουργία κοινόχρηστου αναψυχής σε συνεργασία με την κοινότητα επί της εισόδου πόλης πλησίον ΕΠΑΛ.
7. Μετρήσεις και ολοκλήρωση μελέτης συντήρησης πεζοδρομίων και πλακοστρώσεις οδών με υπόδειξη της κοινότητας ( αναμένεται η δημοπράτηση τις επόμενες ημέρες).
8. Αντικατάσταση και εμπλουτισμός στο σύνολο του αστικού εξοπλισμού σε όλη την Περιφέρεια της Νεάπολης.
9. Συντήρηση και πιστοποίηση 3 παιδικών χαρών εντός του Δημοτικού κήπου Νεάπολης και χώρου ΚΑΠΗ.
10. Δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου εντός του Δημοτικού Κήπου.
11. Αντικατάσταση και εμπλουτισμός πρασίνου Δημοτικού κήπου και χώρου ΚΑΠΗ.
12. Αντικατάσταση με νέου τύπου LED φωτιστικά σώματα σε όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης.
13. Επεκτάσεις Δημοτικού φωτισμού.
6. Γήπεδο Νεάπολης .
a. Σύντομα δημοπρατείται το έργο της περίφραξης και φωτισμού του σταδίου Νεάπολης μαζί με το γήπεδο της “Αμμούδας’’ που έχει ενταχθεί στο ‘’ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι’’ (ποσού 220 χιλ. €) αμέσως μετά τους τάπητες των γηπέδων Κριτσάς και Ελούντας και του ταρτάν του σταδίου Αγίου Νικολάου
b. Περιμένουμε την ευγενική χορηγία της Μητρόπολης Πέτρας και Χερονήσου και του Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερασίμου με την παράδοση της μελέτης στέγασης του σταδίου που θα γίνει σύντομα για ν΄ αναζητήσουμε τη χρηματοδότηση που έχει υποσχεθεί στον Σεβασμιότατο ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης..
7. Κέντρο Αποκατάστασης.​​Με την ουσιαστική παρέμβασή μας δόθηκε η έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Υγείας και τώρα το θέμα βρίσκεται στο Υπ. Περιβάλλοντος για την έγκριση των ειδικών όρων δόμησης. Μαζί με το Διοικητή του Διαλυνάκειου κ. Γ. Μπαρμπούνη προσπαθούμε για την επίσπευση της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας.
8. Νέο κατάστημα κράτησης (Κουρούνες).​Για την επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και την μετέπειτα λειτουργία του, δόθηκαν λύσεις για την ύδρευση και αποχέτευση του κτιριακού συγκροτήματος αλλά και για την ολοκλήρωση της περιτοίχισης με απεμπλοκή του ιδιοκτησιακού ζητήματος στην πρόσοψη της εγκατάστασης.
9. Σχέδιο πόλης – Πράξεις αναλογισμού.​
a. Η υπόθεση του σχεδίου πόλης ( έγκριση παρεκκλίσεων για μικρά οικόπεδα) είναι μια “παλιά αμαρτία” που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθεί ήδη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο . Φτάσαμε δύο φορές μέχρι το ΣτΕ αλλά οι προτάσεις μας δυστυχώς απορρίφθηκαν . Υπεδείχθη από το Υπουργείο η τροποποίηση της μελέτης με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σύντομα θα ανατεθεί σε ιδιώτη μελετητή να την υλοποιήσει. Οι διαδικασίες είναι δύσκολες και χρονοβόρες και λόγω της απο στελέχωσης όλου του δημόσιου τομέα ( Δήμου και Υπουργείων) το πράγμα γίνεται δυσκολότερο.
b. Μετά από ταλαιπωρία σχεδόν 6 χρόνων ‘”έκλεισε’’ η 1η πράξη αναλογισμού (ιδιοκτησία Σεργάκη κλπ) στο εμπορικό κέντρο , διανοίχτηκε ο δρόμος και εκκρεμεί η απόδοση της κατάληψης που έχει ιδιοκτήτης στο δυτικό άκρο του δρόμου για την ολοκλήρωση της παρέμβασης ( αναφέρθηκε και παραπάνω ).
c. Εδώ και 15 μέρες έχει αποσπασθεί από την Δνση Πολεοδομίας η αρμόδια υπάλληλος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της τροποποίησης του νέου σχεδίου πόλης αλλά και των πράξεων αναλογισμού.
10. Αστυνομικό Τμήμα.​Μετά την επανασύσταση του Α.Τ Νεάπολης την προηγούμενη περίοδο και την πίεση που ασκήσαμε για στελέχωση, παραχωρήσαμε – πριν την επίσημη παραχώρηση – το μεγαλύτερο τμήμα των γραφείων του Δήμου και έτσι σήμερα επανα λειτουργεί το Α.Τ . Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανταλλαγή των υπολοίπων γραφείων του Δήμου (πλην Κ.Ε.Π) με τα γραφεία της υπηρεσίας ΒΟΑΚ Κρήτης της ΕΛ.ΑΣ. για ενοποίηση των χώρων και καλύτερη λειτουργία της αστυνομίας αλλά και του Δήμου
11. Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Φινοκαλιά .
Στα πλαίσια ανάπτυξης, του Επιστημονικού Κέντρου για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος που έχει σχεδιαστεί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και υλοποιείται σταδιακά έχει προταθεί, η χρησιμοποίηση των κτιρίων του Νοφαλιά για την προστασία και ανάδειξη όλου του Πάνω Μεραμπέλου. Για την σωστή λειτουργία αυτού του σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου θα αναζητηθεί η αναβάθμιση όλου του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου που θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.
12. Ηλιάκειος Βιβλιοθήκη​Ξεκίνησε η ψηφιακή αρχειοθέτηση των βιβλίων και λοιπών εγγράφων της Ηλιάκειου βιβλιοθήκης- όπως έγινε και στην Κουνδούρειο βιβλιοθήκη – για την αξιοποίηση του εξαιρετικού πλούτου της.
13. Σφαγεία ​Μετά από μακρά ταλαιπωρία και συνεχείς διαπραγματεύσεις, πετύχαμε την ανάθεση της λειτουργίας των σφαγείων σε δημότη και ελπίζουμε σύντομα ότι θα ξεκινήσει και η λειτουργία τους παρ’ όλη την προσπάθεια του πρώην εκμεταλλευτή να εμποδίσει την όλη προσπάθεια .
14. Τουριστική προβολή
Για πρώτη φορά η Νεάπολη και το Πάνω Μεραμπέλο, εμφανίζεται στην τουριστική προβολή του Δήμου με τουριστικά έντυπα, χάρτες, φωτογραφίες , βίντεο, κ.α. που παρέχουν την δυνατότητα πληροφόρησης στους επισκέπτες, αλλά και αυτήν της ανάδειξης του φυσικού, πολιτισμικού και θρησκευτικού της πλούτου.
​Μάλιστα, εάν διασφαλιστεί, η καθημερινή – και με συγκεκριμένο ωράριο – λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, θα υπάρξει στο εξής, δυνατότητα οργάνωσης εκδρομών στην Νεάπολη – με επίσκεψη σε θρησκευτικά μνημεία και επιχειρήσεις της περιοχής – όπως ήδη έχουμε ενημερώσει το Τοπικό Συμβούλιο εδώ και δύο χρόνια .
Προφανώς η πανδημία έχει καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Μόλις υπάρξει η επίλυση του θέματος θα γίνει επαφή με τους τουριστικούς πράκτορες της Κρήτης για να σχεδιαστεί η συγκεκριμένη δράση.
​Από την παραπάνω καταγραφή, νομίζω φαίνεται εναργέστατα τι σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και τι υλοποιείται σήμερα.
Αθροίζοντας τις ανάλογες πιστώσεις, προκύπτει ότι σήμερα υλοποιούνται έργα που ξεπερνούν τα 8 εκ. € στην Νεάπολη !!!
​Γιατί λοιπόν ο μηδενισμός ; Οι άσκοπες διαμαρτυρίες δεν αποτελούν τον πλέον επιτυχήτρόπο συζήτησης και προώθησης των θεμάτων της πόλης .
​Προφανέστατα, υπάρχουν και άλλα έργα που χρειάζονται για την περιοχή, πολλά από τα οποία ήδη σχεδιάζονται (Μονή Φραρώ, Δρόμος Ανατολικά του Γυμνασίου – Λυκείου, κυκλικός κόμβος εισόδου από Ηράκλειο, αγορές ακινήτων, κ.α).
​Ωστόσο, η ωρίμανση ενός έργου δυστυχώς δεν γίνεται έτσι απλά με την αρχική πολιτική απόφαση υλοποίησης του.
Είναι γεγονός ότι, οι ρυθμοί προώθησης έργων και δράσεων του Δήμου δεν είναι αυτοί που επιθυμούμε .
Αλλά είναι αποτέλεσμα της απο στελέχωσης του δημόσιου τομέα, των οικονομικών δυσκολιών και της άπειρης γραφειοκρατίας (η επισήμανση αυτή δεν αποτελεί δικαιολογία αλλά καταγραφή της υφιστάμενης – πανελλαδικά- κατάστασης, για όσους σκόπιμα εθελοτυφλούν).
​Η αγωνία του Τοπικού Συμβουλίου είναι αντιληπτή και σεβαστή . Καταδεικνύει όμως, εν μέρει άγνοια – εκτός των θεμάτων που ανέφερα παραπάνω για την καθυστέρηση υλοποίησης δεσμεύσεων – αλλά και ηθελημένη λήθη, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι την 2ετία που διέρρευσε, όλος ο κόσμος ¨μπήκε στο ψυγείο”, όχι μόνο η δημόσια διοίκηση αλλά και η ίδια μας, η ζωή . Και επανερχόμαστε προσπαθώντας να καλύψουμε το κενό αυτής της 2ετίας .
​Η ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου έχει βρει την θέση που της αξίζει στον σχεδια-σμό του Δήμου. Και θα συνεχίσουμε το έργο μας για τους δημότες της Νεάπολης.
​​​​​​​​​​Άγιος Νικόλαος 23/5/2022
Υ.Γ. ​Μέχρι να ολοκληρωθεί η παρούσα ενημέρωση για την κοινωνία της Νεάπολης πληροφο-ρηθήκαμε την έγκριση λειτουργίας του Πρότυπου ΕΠΑΛ που αναφέρθηκε παραπάνω . Άλλος ένας μεγάλος στόχος μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης .
Αντώνιος Ζερβός
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα