Αναβίωσε το «άναμμα της φωτιάς» στον λόφο Δρούβα

Με απόλυτη επιτυχία και την συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών πραγματοποιήθηκε το  βράδυ του περασμένου Σαββάτου  στον λόφο του Δρούβα, η αναβίωση του εθίμου «Το άναμμα της φωτιάς» στα πλαίσια των τριήμερων αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Τοπική Κοινότητα και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Χάρης Σπηλιόπουλος  σε συνεργασία με τον   Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ολυμπίας, τον Σύλλογο ΑΟΛΜΟ  φρόντισαν από  νωρίς για τα ξύλα, τα εδέσματα αλλά  και το κρασί. Μεγάλοι κορμοί δέντρων και κλαδιά τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πλατείας του λόφου Δρούβα  προκειμένου να ανάψει η μεγάλη αποκριάτικη φωτιά.

Ψυχή της εκδήλωσης όπως κάθε φορά ήταν ο δημότης Ολυμπίας Νώντας Γαλάνης ο οποίος μαζί με τα μικρά παιδιά που συμμετείχαν μετέφερε τα προσανάμματα-κλάρες για να ανάψει η φωτιά.

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Ολυμπίας συμμετείχε και η Τοπική Κοινότητα Φλόκα η οποία έφτασε στον λόφο με το αποκριάτικο άρμα της κάτι που γινόταν και τα παλαιά χρόνια.

Το έθιμο λέει ότι την παγερή χειμωνιάτικη νύχτα, οι φλόγες ζεσταίνουν τις καρδιές, φωτίζουν τα πρόσωπα, ενώ τα κλαρίνα δίνουν τον τόνο της διασκέδασης με το κρασί και το τσίπουρο να ρέουν με αφθονία. Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι, παραδίδονται σε ένα αποκριάτικο γλέντι , που κρατάει μέχρι αργά. Είναι μια φυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά είναι και  οι φλόγες της φωτιάς που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης. Από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες.

 

Πηγή: Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα