Αναπ. Υπουργός Εσωτερικών, Σ. Πέτσας από Δ. Μακεδονία: Είμαστε συνεπείς στα λόγια μας – Κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη

Οι θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού τέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες όλης της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσουν άμεσα έργα υψηλής προτεραιότητας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αύξηση των εισοδημάτων για τους κατοίκους και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η Δεσκάτη Γρεβενών. Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δεσκάτης κ. Δ. Κορδίλα και ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων κ.κ. Β. Τέγου και Χ. Ορφανίδη και του βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Α. Πάτση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τα έργα που, είτε έχουν ήδη υποβληθεί, είτε πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους έως 6 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε μετά το πέρας των συναντήσεων:

«Συζητήσαμε για το αναπτυξιακό αποτύπωμα που θέλουμε να υπάρξει στην περιοχή, προκειμένου οι άνθρωποι που είναι εδώ σήμερα, τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους. Έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε σωστή χρήση των πόρων που υπάρχουν, ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα αγροτικής οδοποιίας, ύδρευσης, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και έργα που θα αφήσουν ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή».

Ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε, επίσης, για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό στη Δεσκάτη, ιδίως όσον αφορά στο δίκτυο της ύδρευσης. Όπως ανακοινώθηκε, προχωρά άμεσα και η εκταμίευση των χρημάτων για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος και η ανακούφιση των αγροτών που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η πόλη των Γρεβενών. Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γρεβενών και Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γ. Δασταμάνη και ακολούθησε σύσκεψη παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Χ. Τριγώνη και Μ. Αδάμου, καθώς και του βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Α. Πάτση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και οι βαθμοί ευελιξίας που παρέχει το Πρόγραμμα για τους Δήμους που θα θελήσουν να εντάξουν περισσότερα έργα.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Διαπιστώνω με μεγάλη χαρά ότι έχει γίνει πολύ καλή προεργασία. Οι περισσότερες προτάσεις που έχουν υποβάλει οι Δήμοι της περιοχής είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές. Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το σύνολο σχεδόν των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για έργα που σχετίζονται με την ανάπλαση περιοχών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, την ύδρευση, έργα αγροτικής οδοποιίας, καθώς και προγράμματα ηλεκτροκίνησης».

Κατά τη διάρκεια των επαφών του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αναπτύχθηκε, επίσης, ο ευρύτερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την περιοχή, με μεγάλα αναπτυξιακά έργα στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί τόσο ο πρωτογενής τομέας όσο και ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και να στηρίζει τον κόσμο της εργασίας, αλλά και την Αυτοδιοίκηση, για όσο χρειαστεί εν μέσω της πανδημίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία, η οποία εμπεριέχεται μέσα στον “τίτλο” οποιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας. Θα είμαστε ξανά σύντομα, εδώ, όταν αρχίσουν να εκτελούνται έργα στην περιοχή. Όταν ο κάθε δημότης θα είναι σε θέση να δει ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πιάνουν πράγματι τόπο, προκειμένου να είμαστε συνεπείς σε αυτό το οποίο λέμε, να κάνουμε δηλαδή τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε, επίσης, και με αντιπροσωπεία εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενημερώθηκε από τη Δημοτική Αρχή για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ώστε να μην υπάρχει θέμα καθυστέρησης στη μισθοδοσία τους.

Τελευταίος σταθμός της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στη Δυτική Μακεδονία, ήταν η Κοζάνη.

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδη και επισήμανε τη σπουδαιότητα να χρησιμοποιηθούν σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η Αυτοδιοίκηση έχει στα χέρια της, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αλλάξουν όψη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Βαβλιάρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Ν. Σαρρής, ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γ. Δασταμάνης, ο Δήμαρχος Άργους-Ορεστικού, κ. Π. Κεπαπτσόγλου και η βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Π. Βρυζίδου.

Ξεχωριστή μνεία έγινε στα δύο εμβληματικά έργα που έχουν ενταχθεί ήδη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 12,6 εκατ. ευρώ. Το πρώτο αφορά στη δημιουργία του πρώτου «πράσινου» τυροκομείου στην Ελλάδα, στην περιοχή του Βοΐου και το δεύτερο στην τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Σισανίου. «Πρόκειται για δύο έργα με έντονο αποτύπωμα στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα, που δείχνουν ότι η Περιφέρεια διαθέτει ένα όραμα, το οποίο μπορεί να συνδυάζει διάφορες παραγωγικές ικανότητες του τόπου, προκειμένου η περιοχή να αλλάξει σελίδα προς το καλύτερο», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή στήριξη σε ώριμα επενδυτικά έργα της περιοχής.

Κατά την επίσκεψή του, στην Περιφέρεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Κοζάνης, με τους οποίους συζήτησε για το πώς εξελίσσεται το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό στην περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε, επίσης, και με τον Δήμαρχο Κοζάνης, κ. Λ. Μαλούτα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, μέσα από το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, με έργα τα οποία χρηματοδοτούνται είτε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε μέσα από Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

«Είμαστε σύμμαχοί σας σε οτιδήποτε χρειαστεί. Πράγματι, εκεί όπου βλέπετε ένα πρόβλημα, υπάρχει ταυτόχρονα και μία ευκαιρία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκιών σας, καθώς λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο το ύψος των χρηματοδοτήσεων που προβλέπει το πλαφόν αυτό καθ’ εαυτό, αλλά και τις μεγαλύτερες ανάγκες που προκαλεί η μεταλιγνιτική εποχή. Θα είμαστε, επίσης, δίπλα σας για όσο χρειαστεί σε οποιαδήποτε έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε μία περιοχή που έχει δοκιμαστεί πάρα πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Π. Τουμπουλίδου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ. Κ. Κυτίδης και η βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Π. Βρυζίδου.

Η διήμερη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ολοκληρώνεται την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΥΠΕΣ

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα