Ανακατασκευάζεται το Δημοτικό Σχολείο του Παλαιού Κωσταραζίου Υποδομές πολιτισμού με σεβασμό στην ιστορία και τη μνήμη

Την προέγκριση υπογραφής σύμβασης έλαβε το έργο «Ανακατασκευή Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Κωσταραζίου», προϋπολογισμού 505.000 ευρώ από το Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020”.

Το σχολείο είχε καταστραφεί τον Απρίλιο του 1944, οπότε και οι γερμανικές αρχές κατοχής έκαψαν ολοσχερώς τον οικισμό ως αντίποινα για τη συνεργασία των κατοίκων με τους αντάρτες. Ό,τι απέμεινε από το διώροφο κτήριο, κατασκευής του 1928, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο με το ΦΕΚ 586/31-12-2007. Όλο αυτό το διάστημα, η αναστύλωση του σχολείου αποτελούσε για τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Κωσταραζίου ρητή απαίτηση μνήμης, ως μορφή δικαίωσης απέναντι στην ιστορία και τις γενιές του παρελθόντος.

Η δημοτική αρχή, συναισθανόμενη το βαρύ ιστορικό φορτίο της περιοχής, κατάφερε μετά από πολλά χρόνια σκληρής και αδιάλειπτης προσπάθειας να ικανοποιήσει το δίκαιο και πάγιο αίτημά τους, όπως ακριβώς έγινε και με τον χαρακτηρισμό του παλαιού Κωσταραζίου ως μαρτυρικού χωριού (Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 49, ΦΕΚ 79/Α/01-06-2017).

Το ανακατασκευασμένο σχολείο θα είναι πετρόκτιστο, διώροφο με εμβαδό 261 τ.μ. ο κάθε όροφος. Το ισόγειο θα λειτουργεί ως κυλικείο-ΚΑΠΗ και ο πρώτος όροφος ως αίθουσα λαογραφικού υλικού, που θα συνυφαίνει το παρελθόν με το σήμερα, ως μια έκφραση πολιτισμού, ιστορίας και μνήμης.

Πηγή: Δήμος Άργους Ορεστικού http://www.argosorestiko.gr/

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα