Αν. Υπ. Εσωτερικών, Σ. Πέτσας από το Ρέθυμνο: Αλλάζουμε την όψη των τοπικών κοινωνιών για τις επόμενες γενιές»

Τα έργα υψηλής προτεραιότητας που φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη του Ρεθύμνου, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη.

Πρώτος σταθμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν το Δημαρχείο Ρεθύμνου, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, κ. Γιώργη Μαρινάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Βουλευτής Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί και ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα, έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον δήμο Ρεθύμνης και τους κατοίκους του, που εκτείνονται σε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων: από την ύδρευση, την αποχέτευση και την αγροτική οδοποιία μέχρι την αποκατάσταση κτιρίων, την οδική ασφάλεια, τις πράσινες αστικές αναπλάσεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτροκίνηση και την αντισεισμική προστασία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο κτίριο που πρόκειται να στεγάσει το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης, ένα έργο που ήδη υλοποιείται και θα δώσει οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα για περίπου 300 μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα στεγάζονταν σε μία σχολική δομή, που δεν πληρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Ο κ. Πέτσας -συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, κ. Γιώργη Μαρινάκη,  τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη- επιθεώρησε την πορεία των έργων αποκατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Δημοτικού Ωδείου στην οδό Κουντουριώτη, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον χώρο, στον οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί ο νέος υπόγειος χώρος στάθμευσης της πόλης.  Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό, το οποίο -όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός- εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο σχεδιασμός του προβλέπει τη δημιουργία υπόγειου διώροφου πάρκινγκ 400 θέσεων, στο πιο κεντρικό σημείο του Ρεθύμνου, καθώς και χώρου πρασίνου, που θα συνδέει την Παλιά Πόλη και με βασικά σημεία της νεότερης πόλης. Πρόκειται για ένα έργο αστικής αναζωογόνησης με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος του Ρεθύμνου.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας: «Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, χρησιμοποιώντας τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ένα κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο, δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2,5 δισ ευρώ. Οι πολλές κουβέντες δεν αποτυπώνουν πάντα την πραγματικότητα και για αυτό επιλέξαμε να κάνουμε τη σημερινή δήλωση, εδώ, όπου βλέπετε έναν χώρο, μέσα στην καρδιά της πόλης, 7,5 στρεμμάτων, ο οποίος είναι σκέτο τσιμέντο, καθώς φιλοξενεί μόνο αυτοκίνητα και όχι ανθρώπους. Αυτό, πλέον, αλλάζει. Και αλλάζει χάρη στην προσπάθεια που έκαναν οι υπηρεσίες του δήμου, αλλά και στη δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε ένα έργο, το οποίο θα υπογειοποιήσει το πάρκινγκ που βλέπετε σήμερα. Πάνω του, θα γίνει ένας χώρος περιπάτου και ανάδειξης των σύγχρονων στοιχείων που έχει η πόλη του Ρεθύμνου, ενώνοντας το ιστορικό κέντρο με τον Εθνικό Κήπο που υπάρχει πίσω μας. Αυτό το έργο, λοιπόν, αλλάζει την όψη της πόλης και αφήνει αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές. Τέτοια εμβληματικά έργα χαίρουν της στήριξης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπληρώνουν τον στόχο μας, προκειμένου ένας τόπος -όπως η Κρήτη- πρωτοπόρος στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα να αποκτήσει επιτέλους και τις απαραίτητες υποδομές, έτσι ώστε να γίνει αυτό που όλοι μας πιστεύουμε ότι είναι η Κρήτη, δηλαδή η Ναυαρχίδα μας».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης δήλωσε: «Σήμερα είναι μία από τις καλύτερες ημέρες μου στην Αυτοδιοίκηση. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι αυτό που προέχει είναι τα έργα υποδομών».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε: «Θέσαμε πολύ συγκεκριμένα και πολύ ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και συγκεκριμένα ζητήματα για τον Νόμο Ρεθύμνης. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το Ρέθυμνο. Δόθηκαν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και κατευθύνσεις και νομίζω ότι ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο ο σχεδιασμός για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αφορά τόσο στα έργα υποδομών στην Κρήτη, όσο και στα εμβληματικά έργα για το νησί που πρόκειται να εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την έλευσή του στην Κρήτη».

«Δεν ξεχωρίζουμε τίποτα, είτε πρόκειται για μικρό ή μεγάλο δήμο, ορεινό ή μη, κοινότητα ή χωριό. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα. Με τους δήμους, τις περιφέρειες, τις τοπικές κοινωνίες είμαστε σύμμαχοι, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Επομένως, αυτό που έχει σημασία είναι να δίνουμε τη σωστή λύση, όταν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένο πρόβλημα. Είναι σίγουρο ότι όλες οι λύσεις δεν είναι κατάλληλες για κάθε πρόβλημα και για αυτό πρέπει να είμαστε στοχευμένοι και να λειτουργούμε γρήγορα. Αυτό θέλουμε να είναι το βασικό μας χαρακτηριστικό και για αυτό θα μας κρίνουν, στο τέλος της ημέρας, και οι πολίτες», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βουλευτής Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Δημήτρης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, κ. Ιωάννης Ταταράκης και ο Δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Επί τάπητος βρέθηκαν οι θεσμικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών, με επίκεντρο την επιστροφή στην κυβερνησιμότητα για την Αυτοδιοίκηση μέσα από τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, θέματα υποστελέχωσης των δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ως προς το τελευταίο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στους βαθμούς ευελιξίας που προσφέρει το πρόγραμμα, προκειμένου οι δήμοι να υλοποιήσουν έργα υψηλής προτεραιότητας προς όφελος των πολιτών και συγκεκριμένα στις εκπτώσεις που προκύπτουν από τις συμβασιοποιήσεις, αλλά και στις συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ιδίως όσον αφορά στα ώριμα έργα. Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας: «Από την πλευρά μας δείχνουμε ευελιξία ώστε να εντάξουμε έργα, ακόμα και πάνω από το ονομαστικό πλαφόν αν χρειαστεί, με τους βαθμούς ευελιξίας που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά η ευθύνη μας απέναντι στους δημότες που περιμένουν να δουν ένα έργο είναι ακέραια. Ο βασικός μας σκοπός δεν πρέπει να είναι άλλος, λοιπόν, από την απορρόφηση των χρημάτων αυτών».

Μετά το πέρας των συναντήσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον σκοπό της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε:

«Το μήνυμα είναι διττόΗ Κυβέρνηση είναι μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των δημοτών, είτε αυτά είναι αναπτυξιακά, είτε είναι θέματα κοινωνικής πολιτικής, είτε είναι θέματα εκτάκτων αναγκών. Και στα τρία θέματα είχαμε να δώσουμε απαντήσεις. Για παράδειγμα, στα θέματα των θεομηνιών, έχουμε φροντίσει μαζί με την Περιφέρεια, όπου υπάρχει υστέρηση στην καταβολή κάποιων αποζημιώσεων ή στη χρηματοδότηση κάποιων έργων, αυτό να προχωρήσει γρήγορα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Όπου υπάρχει θέμα που σχετίζεται με την αναπτυξιακή ατζέντα, φροντίσαμε σε όλες τις συναντήσεις με τους δημάρχους να δείξουμε ότι υπάρχουν βαθμοί ευελιξίας, ώστε τα έργα που έχουν υποβάλλει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να μπορέσουν να προχωρήσουν, αλλάζοντας την όψη των τοπικών κοινωνών. Και όπου υπάρχει το ζήτημα του κοινωνικού προφίλ, έχει σημασία να είμαστε σίγουροι ότι οι Δήμοι και η Περιφέρεια διαθέτουν τους πόρους να ανταποκριθούν στην όποια ανάγκη και έχουμε δείξει εμπράκτως ότι στηρίζουμε και οικονομικά, αλλά και θεσμικά την όποια πρωτοβουλία».

Πηγή: ΥΠΕΣ

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα