Αμοιβαία επωφελής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Μάκης Βορίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Νουρής πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την παροχή τεχνικής υποστήριξης από μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν την ανάθεση του ρόλου του υπεύθυνου για τον συντονισμό και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα προς την Κύπρο, στον Γενικό Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιάννη Καράγιαννη. Ο κ. Καραγιάννης αναλαμβάνει άμεσα τα καθήκοντά του τα οποία θα επιτελέσει έως και τον Μάρτιο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Βορίδη, συνοδευόμενου από αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας στην Κύπρο, όπου πραγματοποιήθηκαν προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την έναρξη συνεργασίας των δύο κρατών στο σχετικό αντικείμενο.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νουρής προεξόφλησε την επιτυχία αυτής της, αμοιβαία επωφελούς και αγαστής συνεργασίας και χαρακτήρισε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που συντελείται αυτή την περίοδο στην κυπριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως μία από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει ποτέ από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως επισήμανε, έχουν ήδη δημιουργηθεί 20 νέοι Δήμοι, 354 Κοινότητες έχουν συγχωνευτεί σε 30 συμπλέγματα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η συγκρότηση πέντε Επαρχιακών Οργανισμών με απώτερο στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Προσδιόρισε μάλιστα χρονικά την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων στο μεταβατικό διάστημα από σήμερα έως τον Ιούνιο του 2024, οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό το νέο σχήμα. Σημείωσε δε, ότι η εμπειρία που αποκόμισε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ καλό οδηγό στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η κυπριακή πλευρά και τόνισε ότι η σχετική συζήτηση που άνοιξε με τον κ. Βορίδη τον περασμένο Απρίλιο στην Κύπρο, μετουσιώνεται σήμερα σε πράξη.

Ο κ. Βορίδης, από την πλευρά του, απαρίθμησε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή η συνεργασία, χαρακτηρίζοντας τη φιλοδοξία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συνενωθούν κάτω από ένα νομικό πρόσωπο όχι μόνο τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα ανά Δήμο αλλά και οι διαφορετικές δραστηριότητες που αυτά ασκούν, ως ένα απαιτητικό διοικητικό εγχείρημα. Διευκρίνισε δε, ότι στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί μία διακρατική συμφωνία που θα ρυθμίσει τα ζητήματα, όχι μόνο της εντολής προς τον κ. Καραγιάννη αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας  μεταξύ των δύο πλευρών καθώς και τη διάθεση επιπλέον στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών που θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή με τη δική τους γνώση και εμπειρία. Επιπλέον, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και αισιόδοξος για αυτή τη συνεργασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η ελληνική πλευρά θα αποκομίσει μία σειρά από οφέλη, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις αποτελούν σωρευμένη γνώση και εμπειρία. Τέλος, παρείχε προς τον κ. Νουρή την απόλυτη στήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα