ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Όλα ξεκινούν από την παραδοχή ότι οι διαδικασίες που διέπουν τις Δημόσιες Συμβάσεις είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός Δήμου!

Ο Δήμος Καβάλας υλοποιεί το έργο Making Spend Matter (Αξιοποιώντας τη δύναμη των δημόσιων δαπανών). Πρόκειται για ένα από τα 25 Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών του προγράμματος URBACTIII και αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας μιας αναγνωρισμένης καλής πρακτικής του Δήμου του Πρέστον (Ηνωμένο Βασίλειο) όπου «κεντρικά ιδρύματα» (anchor institutions) της περιοχής αξιοποιούν το εργαλείο της ανάλυσης των δαπανών με σκοπό τον αναπροσανατολισμό τους σε τοπικούς προμηθευτές επ’ ωφελεία της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Τα τελευταία 2 χρόνια o Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τους Δήμους του Preston (Ηνωμένο Βασίλειο),  της Bistrița (Ρουμανία), του Koszalin (Πολωνία), της Παμπλόνα (Ισπανία), του Schaerbeek (Βέλγιο) και  της Vila Nova de Famalicão (Πορτογαλία) εργάστηκαν, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές στην διαχείριση των προμηθειών, πειραματίστηκαν, υιοθέτησαν και προσάρμοσαν καλές πρακτικές στο τοπικό περιβάλλον. Στόχος: η ενίσχυση του βιώσιμου τρόπου με το οποίο επενδύονται οι δημόσιες δαπάνες και απώτερος σκοπός, η δημιουργία ισχυρότερων κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού συλλέξαμε τα  αναπτυξιακά εργαλεία,  δεχθήκαμε επιστημονική καθοδήγηση, μάθαμε από το παράδειγμα των άλλων εταίρων του έργου και  συμμορφωθήκαμε στις συστάσεις του Δικτύου. Το πιο σημαντικό από όλα όμως, ήταν με την αποκληθείσα γνώση, αναπτύσσουμε  μια εργαλειοθήκη «Making Spend Matter» για να επιτρέψουμε και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς και πόλεις να ξεκινήσουν το δικό τους στρατηγικό ταξίδι προμηθειών.

Η Εργαλειοθήκη αυτή θα περιλαμβάνει τα  4 βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός δημόσιου διαγωνισμού, ξεκινώντας από την κατανόηση της στρατηγικής σημασίας των δημοσίων συμβάσεων έως και την ανάλυση των δαπανών για τις συμβάσεις αυτές, τις επιπτώσεών τους στην τοπική αγορά, την εξέλιξη των πρακτικών και την αλλαγή τους.

Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα του έργου αυτού! Μοιραζόμαστε λοιπόν αυτήν την πρώτη προβολή της «Εργαλειοθήκης Making Spend Matter” ως προεπισκόπηση του αρχικού από τα συνολικά 4 βήματα της διαδικασίας:

Βήμα 1 για την υλοποίηση μιας δημόσιας δαπάνης:
«Κατανόηση της στρατηγικής σημασίας των δημοσίων συμβάσεων»
Παρακολουθήστε αυτό το σύντομο βίντεο για να ανακαλύψετε πώς οι δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν συλλογικά τη δύναμη των δημοσίων συμβάσεων για να υποστηρίξουν την ευημερία των κοινοτήτων τους, την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Link to the video on Making Spend Matter YouTube channel:

Link to the launch of the video and the ‘Making Spend Matter’ Toolkit on the URBACT Webpage:
https://urbact.eu/how-your-city-using-procurement-make-public-spend-matter

Link to the Launch of Twitter:
https://twitter.com/MSpendM_eu/status/1318507346054795266

Πώς υλοποιεί η δική σας πόλη τις προμήθειες της ώστε να κάνει τη δημόσια δαπάνη σημαντική;

Εγγραφείτε στο κίνημα και μοιραστείτε την ιστορία σας στο #MakingSpendMatter για να ευαισθητοποιήσετε τον στρατηγικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι δημόσιες συμβάσεις στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος!

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα;

Εγγραφείτε στο συνέδριο Making Spend Matter ώστε να έχετε τη μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξετε τις γνώσεις και εμπειρίες σας με τους συνεργάτες μας και τους ειδήμονες του δικτύου, να μάθετε από την προσέγγισή τους στις στρατηγικές προμήθειες και να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα σχετικά με την εργαλειοθήκη «Making Spend Matter». Ξεκινήστε το δικό μας στρατηγικό ταξίδι προμηθειών.
Save the Date και εγγραφείτε εδώ! : https://bit.ly/MSpnM21
Παραγωγή Video:  Digital Finch.
To βίντεο είναι διαθέσιμο και με Αγγλικούς, Γαλλικούς, Βασκικούς, Πολωνέζικους, Φλαμανδικούς και Πορτογαλικούς και Ισπανικούς, Ρουμανικούς: https://bit.ly/31oWSEk

Το Making Spend Matter είναι ένα δίκτυο 7 ευρωπαϊκών πόλεων, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος URBACT III και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ανάλυση δαπανών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση απόδειξης για τη βελτίωση των δημοσίων συμβάσεων και την παροχή ευρύτερων οφελών σε κοινότητες και μέρη.

Ακολουθήστε μας στα social media στο λογαριασμό μας στο Twitter: https://bit.ly/3jfSNbR
Εγγραφείτε στο Newsletter του έργου : http://bit.ly/MSpdM21
Επιστεφθείτε την ιστοσελίδας μας : http://bit.ly/367pzqn
Περιηγηθείτε στην σελίδα μας στο Wakelet: http://bit.ly/2T5T8EY

Links to the videos on Making Spend Matter YouTube channel:

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα