Προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας για την μόλυνση του Ευρώτα

Στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την περιβαλλοντική μόλυνση του ποταμού Ευρώτα (Σάββατο 17/2/2017), η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας κ. Ιωάννα Κούρλα έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας και σας καλωσορίζουμε στο νέο ξεκίνημα μιας σειράς εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων με στόχο να σταματήσει η μόλυνση του ποταμού Ευρώτα.

Το ερώτημα προς πάσα κατεύθυνση είναι το εξής:

– Θέλουμε τον Ευρώτα ποτάμι ζωής και αντάξιο της ιστορίας του ή ένα ποτάμι ντροπής και καταστροφής που η εικόνα του μας προσβάλει όλους;

Η Δημοτική Κοινότητα Σκάλας μπροστά σ’ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο και την αδράνεια των υπευθύνων πήρε απόφαση η οποία έγινε και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα, καταθέτοντας  τις παρακάτω προτάσεις:
1)Να ενταχθεί – με θεσμική/νομοθετική παρέμβαση- ο ποταμός Ευρώτας σε Ειδικό Φορέα Διαχείρισης  με την συμμετοχή των Δήμων Ευρώτα και Σπάρτης  και των Παρα-Ευρώτειων Κοινοτήτων.

2)Να γίνει άμεσα (στην ερχόμενη εβδομάδα) με πρωτοβουλία του Δήμου Ευρώτα ,σύσκεψη με την συμμετοχή της Π.Ε Λακωνίας ,των δύο Δήμων  και των Παρα- Ευρώτειων Κοινοτήτων, με θέμα : ‘’Η μόλυνση του Ευρώτα μέτρα προστασίας του ΤΩΡΑ’’. Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν πραγματοποιηθεί ΑΜΕΣΑ, τότε η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας και με την συμμετοχή Φορέων, Συλλόγων και κινήσεων που δραστηριοποιούνται στην προάσπιση του ποταμού Ευρώτα από τις όποιες μολύνσεις.

3)Εδώ υπάρχει  μια σοβαρή αντίφαση : Ενώ η από την γέφυρα έως την εκβολή του Δέλτα του Ευρώτα είναι αυστηρά προστατευόμενη περιοχή – NATURA- γίνεται αποδέκτης όλων των λυμάτων από πολλούς ρυπαντές.
Γι’ αυτό λοιπόν ο Ευρώτας πρέπει να αντιμετωπισθεί ενιαία από τις πηγές, τους παραποτάμους μέχρι την εκβολή του.

Φίλες – Φίλοι προξενεί εντύπωση ότι στο άκουσμα της σημερινής μας κινητοποίησης, κάποιοι  σταμάτησαν να ρυπαίνουν και βλέπουμε μια άλλη εικόνα του Ευρώτα σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτό σημαίνει ότι, ο αγώνας μας πρέπει να είναι διαρκής, συστηματικός και με προτάσεις, έχοντας κατά νου  τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ρυπαντές του ποταμού.

Πληροφορούμαι ότι νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται στην προστασία του ποταμού και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,διαμορφώνοντας νέες συλλογικότητες. Αυτές οι πρωτοβουλίες, μαζί με τον Σύλλογο Αλιέων και τις περιβαλλοντικές Οργανώσεις είναι ζωογόνος δύναμη δημιουργίας  με μέλλον και ώριμη η προσπάθεια ίδρυσης ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο FORUM με στόχο την συνεργασία με Επιστημονικούς Φορείς, Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει επαρκής γνώση και αποτελεσματική παρέμβαση  στις πηγές ρύπανσης.

Η Δημοτική Κοινότητα Σκάλας θα αναλάβει ΑΜΕΣΑ  αυτή την πρωτοβουλία με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες ,συλλόγους και φορείς, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν σ’ αυτή την διαρκή προσπάθεια για τον Ευρώτα πηγή ζωής, ιστορίας, πολιτισμού και περιβαλλοντικής δράσης.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Γνωρίζουμε όμως ότι μια κοινωνία πολιτών με ευαισθησίες, γνώση, τόλμη, επιμονή  και αποφασιστικότητα μπορεί να γίνει καταλύτης δράσης και αποτελεσματικότητα στην επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος».

Πηγή Δήμος Ευρώτα Website

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα