Από το δήμο Βόλβης άρχισε πανελλαδικά η εκστρατεία κατά της πλαστικής σακούλας

Το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος εγκαινιάστηκε πανελλαδικά από το Λύκειο και Γυμνάσιο Νέας Μαδύτου.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Νέας Μαδύτου, ήταν οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, που πήραν πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας για την αντικατάσταση της λεπτής πλαστικής σακούλας, η οποία εγκαινιάστηκε από τον δήμο Βόλβης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, μοίρασαν τις πρώτες 200 τσάντες πολλαπλής χρήσης στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Νέας Μαδύτου. Ο δήμος Βόλβης είναι ο πρώτος από τους τέσσερις δήμους (Αλοννήσου, Ναυπακτίας, Χαλανδρίου) στους οποίους θα εφαρμοσθεί πιλοτικά το πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) με απώτερο στόχο να επεκταθεί σε όλη την χώρα.

Ειδικότερα, στον δήμο Βόλβης πρόκειται να μοιρασθούν σε όλα τα σχολεία, τα ΚΑΠΗ, τους συλλόγους, αλλά και πόρτα – πόρτα: 2.200 πάνινες τσάντες, 10.200 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων, καθώς και 500 τροχήλατα καρότσια λαϊκής (κυρίως σε υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες).

«Είναι τιμή για τον δήμο μας», τόνισε ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, «να εγκαινιάζεται αυτή η σημαντική πανελλαδική προσπάθεια από εδώ, από τη Νέα Μάδυτο. Ο περιορισμός της λεπτής πλαστικής σακούλας θα αρχίσει από τη νεολαία, η οποία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτός θα είναι ο κύριος στόχος μας και οι ευαισθητοποιημένοι δημότες μας θα συμβάλουν στην επίτευξή του».

Ο δήμαρχος Βόλβης ευχαρίστησε τον κ. Φάμελλο, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι ο μελλοντικός στόχος είναι να διανεμηθεί μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντας ή ένα καροτσιού μεταφοράς αγαθών σε καθέναν από τους 10.800.000 πολίτες της Ελλάδας. Και πρόσθεσε: «Μαζί με τον δήμαρχο Βόλβης, εξηγήσαμε στους μαθητές και τους καθηγητές τα αρνητικά αποτελέσματα της λανθασμένης χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, ιδίως στη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας και στα προστατευόμενα είδη της, ιδιαίτερα στα θηλαστικά και κητώδη, αλλά και στο τουριστικό προϊόν και την ποιότητα ζωής στη χώρα γενικά. Ζητήσαμε από τα παιδιά να γίνουν οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης και να μεταφέρουν σε κάθε σπίτι το μήνυμα του περιορισμού της χρήσης λεπτής πλαστικής τσάντας».

Σημειώνεται ότι στους τέσσερις δήμους του πιλοτικού προγράμματος διανομής επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών, θα διατεθούν συνολικά 10.000 πάνινες τσάντες 48.000 πλαστικές πολλαπλών χρήσεων και 2.500 τροχήλατα καροτσάκια λαϊκής.



Πηγή Δήμος Βόλβης Website

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα